HomeFinlandInsightsParhaat vinkit lobbaamiseen – aloita ajoissa ja tarpeeksi tiiviillä tahdilla
Facebook iconLinkedIn iconTwitter icon

Parhaat vinkit lobbaamiseen – aloita ajoissa ja tarpeeksi tiiviillä tahdillaNovember 24, 2021

Seuraavat eduskuntavaalit järjestetään noin 16 kuukauden päästä 2.4.2023. Vajaat puolitoista vuotta voi tuntua pitkältä ajalta, mutta lobbaamisen näkökulmasta se on oikeasti lyhyt.

Kuten edellisessä kirjoituksessani totesin, harvoin riittää, että tapaa jotakuta ainoastaan yhden kerran. Asiat pitää tehdä tutuiksi ja päättäjät vakuuttaa niiden tärkeydestä, merkityksestä ja hyödyistä. Niinpä kokeneimmat lobbarit ovat jo aloittaneet valmistautumisen seuraaviin vaaleihin ja erityisesti tulevaan hallitusohjelmaan vaikuttamisen. Juna on jo liikkeellä, mutta vielä ehtii mukaan.

Oletetaan, että perusasiat ovat kunnossa: tavoitteet, viestit ja materiaalit ovat sellaisella tasolla, että sidosryhmien tapaaminen onnistuu. Loppuvuosi ja alkukevät on vielä hyvää aikaa rakentaa suhteita oman asian kannalta relevantteihin toimijoihin: puolueiden työryhmiin, sektoria seuraaviin avustajiin ja siinä profiloituneisiin poliitikkoihin. Tässä vaiheessa valmistautumista uusiin ideoihin on vielä helppo suhtautua avoimesti.

Tapaamisten aloittaminen ajoissa antaa mahdollisuuden ymmärtää päättäjien suhtautumista omiin tavoitteisiin ja viesteihin. Tarvittaessa keskustelujen pohjalta näitä voi vielä viilata ja kehittää eteenpäin. Kun perustaa on luotu, voi seuraavaksi suunnitella isompaa panostusta, jolla vaikuttamisvaihteen nostaa suuremmaksi. Keväällä ja kesällä 2022 julkaistut raportit, tutkimukset, kampanjat tai muut vaikuttavat toimet antavat syötteitä poliittiseen keskusteluun ja ideoita taustavalmisteluun – varsinkin jos pohjatyö on tehty oikein edeltävien kuukausien aikana. Onnistumisen merkkejä voi nähdä jo ensi vuoden puoluekokousten ja puoluevaltuustojen kannanotoissa.


Arvioi päättäjien sitoutuminen tavoitteeseesi ja tuo tarvittaessa lisätietoja päätöksenteon tueksi

Suhteiden rakentamisen ja perustan luomisen jälkeen voi ajatella, että varsinainen aktiivisempi lobbaus alkaa: löytyykö omille tavoitteille ymmärrystä puolueiden taustapapereista ja vaaliohjelmista, ovatko keskeiset päättäjät sitoutuneet tavoitteiden edistämiseen puolueen sisäisessä valmistelussa? Tässä vaiheessa on hyvä pystyä toimittamaan lisätietoja ja tarkempia taustamateriaaleja aiemmin esitettyjen argumenttien tueksi.

Vaalikeväänä täysin uusin ideoiden tuominen voi olla vaikeaa, ellei niille ole erityisen suurta kysyntää muuttuneen poliittisen tilanteen tai julkisen keskustelun vuoksi. Tällöin fokus olisikin syytä kiinnittää omien tavoitteiden puolustamiseen ja varmistaa, että ne pysyvät mukana aina hallitusohjelmaneuvotteluihin ja -ohjelmaan asti. Ja jonkun mielestä siitä vasta työ alkaakin: miten hallitusohjelmakirjaus lopulta tulee lopulta maaliin sellaisena, että se vastaa omia tavoitteita.

Eräs elokuun Lobbarikoulun vierailevista puhujista totesi, että hallitusohjelmaan vaikuttaminen kannattaa aloittaa nyt. On ollut ilo seurata miten moni osallistujista tarttui tuumasta toimeen ja ryhtyi suunnittelemaan omaa lobbaamistaan tarmokkaasti. Seuraavan kerran apua tavoitteiden määrittelyyn, tukea oikeiden tahojen tunnistamiseen ja vertaisverkostoitumista on tarjolla Lobbarikoulun merkeissä 24.–25.3.2022.


Robert Torvelainen

Jos haluat kehittää lobbaustaitojasi, tarjoaa Pohjoisrannan Lobbarikoulu siihen erinomaiset eväät. Lisätietoa kahden päivän koulutuksesta antaa Hanna Kuntsi.