HomeFinlandInsightsViisi vinkkiä, kuinka saada oma ydinviesti juttuaiheeksi mediassa
Facebook iconLinkedIn iconTwitter icon

Viisi vinkkiä, kuinka saada oma ydinviesti juttuaiheeksi mediassaMay 12, 2023

Ansaitun median saavuttaminen omalle viestille on nykyään äärimmäisen vaikeaa. Toimitukset vastaanottavat valtavasti uutisvinkkejä, mutta monet kamppailevat resurssipulan kanssa niiden toteuttamiseksi. Kokosimme listan keinoista, joilla selkeytät viestiäsi ja samalla parannat mahdollisuuksiasi herättää sekä median että kohdeyleisösi mielenkiinnon aiheeseen.

  1. Panosta otsikkoon, ingressiin ja kärkilauseeseen

    Suomen suurimpien toimitusten sähköpostiin kilahtaa uutisvinkkejä parhaimmillaan useampi minuutissa. Näistä vain murto-osa päätyy jutuksi asti, joten tiukan esikarsinnan läpäiseminen on ensiarvoisen tärkeää. Toimittajan mielenkiinnon herättämisessä kolme tärkeintä asiaa ovat kiinnostava otsikko, kuvaava ingressi ja selkeä kärkilause, joka kertoo lyhyesti aiheen ytimen ilman yksityiskohtia.

    Toimittaja tarttuu helpommin tiedotteeseen, joka on selkeä, tiivis ja visuaalinen, sisältäen aiheeseen liittyvän kuvan. Vetävän alun merkitys korostuu erityisesti medioissa, joiden liiketoimintamalli perustuu klikkauksiin tai maksumuurin avulla tavoiteltaviin tilauksiin. Nykyään toimituksissa suoritetaan paljon otsikkotestausta, jossa vaihtoehtoisista otsikoita valitaan se, mikä vetää yleisössä parhaiten.

    Valtaosa ihmisistä lukee vain uutisen alkuosan. Älä piilota aiheen kiinnostavinta asiaa rivien väliin tai säästä sitä tekstin loppuun.

  2. Tunnista oma kohderyhmäsi ja eri medioiden uutiskriteerit

    Toimittaja arvioi jokaista aihetta ensisijaisesti lukijoidensa silmin ja tarkastelee aiheen vaikuttavuutta sen valossa. Eri medioiden lukijaprofiilit eroavat toisistaan ja niillä on käytössään erilaisia uutiskriteereitä, jotka määrittelevät, millainen sisältö nousee uutiseksi ja mikä ei. Valtakunnallisen STT:n uutiskriteerit (1. merkitys, 2. yllättävyys, 3. kiinnostavuus, 4. ajankohtaisuus ja 5. läheisyys) toimivat hyvänä ohjenuorana, mutta jokaisella medialla on kuitenkin omat painotuksensa. Viesti tulisi lokalisoida eri medioissa vastamaan sitä, mistä juuri heidän yleisönsä on kiinnostunut.

  3. Ajoita julkaisu oikein

    Modernissa tietoyhteiskunnassa mediatalot kilpailevat ihmisten ajasta sosiaalisen median, suoratoistopalveluiden, pelien ja muiden sovellusten kanssa. Median toiminta on nykyään todella nopeaa ja kilpailu äärimmäisen kovaa. Suomen suurimmat uutistoimitukset julkaisevat satoja uutisia päivässä.

    Erottumisen kannalta oman viestin julkaisun oikein ajoittaminen on avainasemassa. On hyvä tuntea eri medioiden toimintatavat ja olla mahdollisimman perillä siitä, mitä ympärillä tapahtuu. Omaa ulostuloa kannattaa suosiolla siirtää, jos samalle hetkelle osuu Käärijän euroviisuesitys tai Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointi. Myös viikonpäivä ja kellonaika ovat tärkeitä, julkaisu perjantaina iltapäivällä ei ole välttämättä se paras mahdollinen. Aseta siis oma viestisi mittakaavaan kaiken muun ympärillä tapahtuvan kanssa.

  4. Vältä putkinäköä ja pyri asettumaan lukijan asemaan

    Jäsennä faktat selkeästi ensin itsellesi ja vasta sen jälkeen yleisölle. Älä yritä kertoa kaikkea siitä mitä olet tekemässä. Riittää, että saat perille pääviestisi. Oman organisaation tekemiselle sokeutuu helposti. Pyri avaamaan viestin kannalta kaikki olennaiset taustat ja termit, mutta vältä spesifin ammattislangin käyttöä. Media suorittaa kuratoinnin omassa päässään tehden kiinnostavista asioista tärkeitä ja tärkeistä asioista kiinnostavia. Usein vain etusivun ylimmät ja tärkeimmät jutut taittaa toimittaja, siitä eteenpäin algoritmi hoitaa loput käyttäjän omien lukutottumusten mukaan. Kuten toimittaja, pyri asettumaan lukijan asemaan ja arvioi viestisi uutiskynnystä sitä kautta.

  5. Kohdenna viesti huolellisesti

    Medioiden resurssit ovat rajallisia, toiminnan tahti nopeaa ja skaala valtava. Viestin huolellinen kohdentaminen tarkkaan valituille toimittajille on aina parempi, kuin laaja ja epätarkka roiskiminen joka suuntaan. Pohdi tarkasti, mikä media on paras oman viestin läpiajamiselle. Millaisessa muodossa, millä alustalla ja kenen toimittajan kynästä viesti välittyy parhaalla mahdollisella tavalla? Muista vielä varmistaa, että lisätietoja antava henkilö on tavoitettavissa.

    Kaikki edellä mainittu voi kuulostaa paljolta. Siksi me olemme täällä apunasi.

Juuso Koskinen

Kirjoittaja on journalisti ja Pohjoisranta BCW:n viestintäharjoittelija, joka innostuu viestinnän tarinallistamisesta ja vinyylilevyjen keräilystä.