HomeNetherlandsBCW 2023 Ranking of Sports Cities

BCW 2023 Ranking of Sports Cities

Begin juli heeft BCW Sports de nieuwe 2023 Ranking of Sports Cities onthuld. Dé ranking van 100 steden over de hele wereld die het sterkste geassocieerd worden met sport. En wat blijkt? Met nog één jaar te gaan voor de Olympische Zomerspelen heeft Parijs de eerste plaats veroverd in de ranglijst, op de voet gevolgd door Los Angeles, de gaststad voor 2028.

De top 5 sportsteden van de wereld

Wat is het geheim van de top 5? Deze ranking bevestigt opnieuw dat een samenwerking met prestigieuze sportmerken, zoals de Olympische Spelen, FIFA en andere grote professionele competities, zeer positief bijdragen aan het sportimago van de stad.

De top drie steden - Parijs (1e plaats), Los Angeles (2e plaats) en Londen (3e plaats) – hebben namelijk onlangs al de Olympische Spelen georganiseerd of zullen dat binnenkort doen. En steden zoals New York (4e plaats), de thuisbasis van de iconische Yankees, en Manchester (5e plaats), met zijn befaamde voetbalclubs, laten zien hoe sterke sportfranchises de internationale perceptie van een stad als sportstad kunnen versterken.

Citymarketing vóór evenement

De resultaten van de ranking laten zien dat het succes van een sportstad allemaal draait om goede citymarketing voorafgaand aan het evenement, niet erna. Brisbane kwam bijvoorbeeld dit jaar als nieuwkomer binnen op plaats 15, negen jaar voordat de Spelen plaatsvinden in 2032. Maar het behouden van zo'n prominente positie vereist constante inspanning en innovatie. Tokio is namelijk in slechts een jaar tijd van koploper naar plaats zeven gedaald en Rio de Janeiro is van de 45ste naar de 74e plaats gedaald, omdat de Spelen daar achter de rug zijn en ze daarna geen grote evenementen meer hebben georganiseerd.

BCW Sports benadrukt dat het opbouwen van een reputatie als topsportstad geen sprint is, maar een marathon. De steden die bovenaan de ranking staan, zijn degenen die al lang geleden zijn begonnen met het integreren van sport in hun strategieën en cultuur. Toch zijn er ook enkele relatief nieuwe steden die hun stad goed op de kaart hebben weten te zetten. Zo staat Doha op plek 11, Dubai op plek 19 en Abu Dhabi op plek 21, dus ook als nieuwkomer kan je met goede citymarketing een goede slag slaan.

Scherm afbeelding 2023 07 14 om 13 25 23
De 2023 Ranking of Sports Cities laat duidelijk zien dat er geen shortcuts zijn naar succes en dat sportevenementen een essentiële rol spelen bij het verbeteren van de wereldwijde perceptie van een stad.”

Lars Haue-Pederson, Managing Director BCW Sports

Benieuwd naar de volledige ranking? Lees dan hier snel verder.

Pexels tima miroshnichenko 6012007

BCW Sportspractice

BCW Sports is, zoals de naam al zegt, de sporttak van BCW. Met een het hoofdkantoor in de olympische hoofdstad Lausanne, is BCW Sports altijd als eerste op de hoogte van alle aankomende en lopende sportevenementen. BCW Sports heeft een toegewijd team van sportspecialisten en experts die uitgebreide kennis hebben over het organiseren van sport gerelateerde evenementen voor uiteenlopende klanten. Van steden tot sportfederaties. Deze practice heeft dus alles in huis om het beste uit de sport(communicatie) te halen.

Sportconsulting

BCW Sports opereert in het gebied tussen consulting en communicatie. Door het combineren van inzichten, ervaringen en een wereldwijd netwerk, helpt BCW Sports haar klanten doelstellingen te definiëren en hun volledige potentieel in de sport te bereiken.

Wist je dat BCW Nederland ook deel uitmaakt van de sportspractice? Veel verschillende communicatiediensten en evenementstrategieën zijn gecombineerd in een compleet servicepakket; BCW Eventus™. Eventus bestaat uit drie methodes - attract, activate en assess – voor het aantrekken, activeren en beoordelen van ’s werelds grootste sportevenementen. Zo wordt succes van de host voor, tijdens en na een sportevenement gegarandeerd.