HomeNetherlandsWorkStrategische communicatiepartner van easyJet
Facebook icon
LinkedIn icon
Twitter icon
easyJet

Strategische communicatiepartner van easyJet

Luchtvaartmaatschappij easyJet wilde voet aan de grond krijgen bij Schiphol, maar werd geconfronteerd met vele uitdagingen. BCW werd ingeschakeld als strategische communicatiepartner.
Facebook icon
LinkedIn icon
Twitter icon
Luchtvaartmaatschappij easyJet wilde voet aan de grond krijgen bij Schiphol, maar werd geconfronteerd met vele uitdagingen. BCW werd ingeschakeld als strategische communicatiepartner.
Facebook icon
LinkedIn icon
Twitter icon

Een strategische communicatiepartner.

Luchtvaartmaatschappij easyJet wilde voet aan de grond krijgen bij Schiphol en werd geconfronteerd met een dominante speler, een ongunstig regelgevend kader en hoge luchthaventarieven, en startte daarom een partnerschap met BCW.

Het resultaat? Een strategisch partnerschap van een decennium, waarin de opening van de easyJet-basis op Schiphol in 2015, afspraken met verschillende stakeholders, talrijke media-interacties en verschillende consumentenactivaties werden gerealiseerd.


Onze aanpak

BCW en easyJet bedachten een multi-channel PA- en PR-strategie van meerdere jaren waarin easyJet opnieuw werd geïntroduceerd bij politieke en wetenschappelijke stakeholders en Nederlandse media. Stakeholders en media waren dolenthousiast over easyJet wat leidde tot het besluit om in 2015 een basis op Schiphol te openen nadat de overheid verklaarde dat vanaf die tijd dat de activiteiten van easyJet van waarde zijn.

Een goed op elkaar aansluitende PA- en PR-aanpak.

Na de opening van de basis was BCW gedurende 10 jaar de partner van easyJet bij het verstevigen en uitbouwen van haar positie op Schiphol. De Europese luchtvaartmaatschappij easyJet opereert in een sector met duidelijk grensoverschrijdende activiteiten en regelgeving. Nationale belangen zijn groot en elk Europees land vraagt om een andere publieke beleidsaanpak en mate van betrokkenheid bij de dagelijkse (luchtvaart)politiek.

Op de hoogte blijven van relevante ontwikkelingen.

BCW assisteerde easyJet op verschillende gebieden waaronder Public Affairs activiteiten. Dit omvatte het regelen en voorbereiden van 1 op 1 gesprekken met belangrijke stakeholders en het voorbereiden van stakeholder vergaderingen/samenvattingen over onderwerpen zoals een nieuw luchtvaartbeleidskader, duurzaamheid en belangenbehartiging in de industrie. BCW fungeerde praktisch als een lokaal kantoor voor easyJet. Dit omvatte ook het optreden als plaatsvervanger op geselecteerde stakeholder vergaderingen of topontmoetingen, d.w.z. het bijwonen van vergaderingen, het doorgeven van verklaringen en verslag uitbrengen aan easyJet.

Microsoft Teams image 10
Bron: ANP

Sterke positie in het publieke domein.

BCW ontwikkelde een strategisch communicatieplan om de CEO en Country Manager van easyJet in NL te positioneren als koplopers in de industrie op het gebied van duurzaamheid door het lanceren van het eerste compensatieprogramma. Daarbij lanceerde BCW ook een campagne om het imago van easyJet als low-cost carrier binnen Nederland te verlagen.

Om dit hardnekkige imago als goedkope airline, dat in veel hoofden zat ingebakken, aan te pakken, kwam BCW Nederland samen met partners op het idee om een schaatsteam te sponsoren. Schaatsen is een typisch Nederlandse activiteit en deze sport is erg populair. Hierdoor bereikte de campagne veel mensen. In de samenwerking met het schaatsteam was easyJet in staat om haar waarden van slim, vindingrijk, efficiënt en innovatief uit te dragen en de perceptie van haar merk langzaam te veranderen. Door een geïntegreerde PR aanpak in combinatie met persevenementen, interviews, mediamomenten en social outreach heeft BCW niet alleen mediawaarde gecreëerd maar ook een beweging op gang gebracht waarbij fans, op lange termijn, loyaal zullen blijven aan zowel het merk als het team.

Door een samenwerking te creëren tussen het merk easyJet en een sport die door miljoenen mensen in Nederland wordt bekeken, konden we een andere doelgroep bereiken. De hoge zichtbaarheid van de feloranje easyJet-pakken zorgde voor een blijvende indruk en een hoge mate van naamsbekendheid, week na week. Het resultaat: miljoenen mensen bereikt via broadcast, print en online media - en niet onbelangrijk - tientallen medailles gewonnen.

Ticket hunt door Amsterdam.

BCW werd door easyJet gevraagd om een leuke en betrokken consumentenactivatie te creëren met een sterke social media component dat gericht is op het opbouwen van enthousiasme rondom het merk. Om aan dit verzoek te voldoen ontwikkelde BCW een speurtocht waarin consumenten easyJet tickets konden vinden. In drie verschillende rondes plaatste easyJet aanwijzingen op haar Facebook wall die, wanneer opgelost, leidden naar de 18 gratis tickets die verstopt waren in Amsterdam.

Om ‘buzz’ te creëren rondom het event hebben verschillende reis-influencers het event gepromoot, zijn er (betaalde) online content stukken gemaakt, hebben we flyers verspreid op de dag van het event en heeft BCW ook een samenwerking geregeld met een lokaal radiostation dat meerdere keren per dag over het event heeft uitgezonden in de week voorafgaand aan het event.

530k bereik via radio
350k bereik via (sociale) media
>100 mensen zochten tijdens de eventdag in Amsterdam naar kaartjes
Schermafbeelding 2022 07 14 om 16 45 32
EJ ticket hunt