HomeNorwayInsightsOrdbok for COP26 i Glasgow
Facebook iconLinkedIn iconTwitter icon

Ordbok for COP26 i GlasgowNovember 2, 2021

Søndag gikk startskuddet for COP26, FNs klimakonferanse, som vil vare frem til 12. november.

Målet med konferansen er å få alle verdens land til å fornye og styrke klimamålene sine fra Parisavtalen, slik at statslederne kan iverksette effektive og ambisiøse klimatiltak i landene sine. Mye er fortsatt usikkert: Hvor bindende er avgjørelsene? Hvor realistisk er 1,5-grader målet? Og hvilke tiltak kan vi forvente når Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide kommer tilbake til Norge fra klimatoppmøtet?

Når man følger konferansen er det greit å ha oversikt over hva ordene som ofte går igjen egentlig betyr. Vi i BCW har laget en ordliste for deg som vil følge COP26.

COP26: Den 26. “Conference of the parties”, der alle land tilsluttet FNs klimakonvensjon har møtt siden 1995.

Klimatilpasning: Innebærer å forstå konsekvensene av at klimaet endrer seg og iverksette tiltak for å på den ene siden å hindre eller redusere skade, og på den andre siden utnytte mulighetene som endringene kan innebære.

Netto null: Målet med klimatiltakene – at enten et land eller en region når punktet der man fjerner like mye CO2 fra atmosfæren som man slipper ut.

1,5-graders målet: Målsettingen om å begrense den globale temperaturstigningen til 1,5 grader sammenlignet med den før-industrielle gjennomsnittstemperaturen.

Parisavtalen: Avtalen fra 2015 som forplikter alle verdens land til å komme med konkrete klimatiltak og klimamål. Avtalen etterstreber at den globale temperaturen ikke overstiger 1,5 grader.

NDC: Nationally Determined Contributions” er de nasjonale målene for utslippskutt som alle land skal legge fram i forkant av møtet.

Regelboken: Et av hovedmålene med COP26 er å ferdigstille regelboken. Boken inneholder de detaljerte reglene for hvordan Parisavtalen skal iverksettes; Norge og Singapore har ansvar for dette arbeidet.

Klimafinansiering: Rike land skal i tillegg til egne kutt finansiere klimatiltak i utviklingsland. Målet er at verdens høyinntektsland til sammen skal bidra med 100 milliarder dollar i året.

Trenger du eller din bedrift hjelp til å holde oversikt over hva som skjer under klimamøtet, hva din næring kan forvente eller finne ut hvordan du kan ligge i forkant av nye klimakrav? Ta kontakt med BCW for en uforpliktende prat.