HomeFinlandInsightsLobbarikoulu syvensi osaamista ja tarjosi käytännön keinoja vaikuttamiseen
Facebook iconLinkedIn iconTwitter icon

Lobbarikoulu syvensi osaamista ja tarjosi käytännön keinoja vaikuttamiseenSeptember 1, 2021

Mitä saadaan, kun laitetaan yhteen Pohjoisrannan vaikuttajaviestinnän asiantuntijat, eri organisaatioiden edunvalvontaa tekevät henkilöt, muutama päivänpolttava poliitikko ja kansainvälisiä lobbausasiantuntijoita? No ensimmäinen Lobbarikoulu tietenkin!

Lobbarikoulu on suunnattu yhteiskunnallista vaikuttamista työkseen tekeville ja sen ymmärrystä työssään tarvitseville. Mutta ei koulutuksen seuraamisesta ollut haittaa kaltaiselleni ”tavalliselle” viestintäkonsultille, joka viime keväänä tuhahti kuullessaan Lobbarikoulun konseptoineen Robert Torvelaisen ensimmäisen kerran todetessa ”yksikään organisaatio tai hanke ei ole saari”. Lobbarikoulu kuitenkin avasi erinomaisesti kuinka yhteiskunta ja media ovat muuttuneet ja miksi lobbaaminen on nykyään entistä tärkeämpää.

Jos nimittäin jätät vaikuttamisen vähemmälle, joku muu tekee sen puolestasi – ja ehkä jopa kustannuksellasi. Lobbarikoululta osallistujat kertoivat odottavansa omien avainviestien kirkastamiseen apua ja sparrausta sekä inspiroivaa, voimaannuttavaa ja ajatuksia herättelevää koulutusta, jossa pääsee ravistelemaan omaa tapaansa tehdä edunvalvontaa.

Haastavinta on lobbauksen ajoittaminen oikein

Oikein ja ammattimaisesti tehtynä lobbaus palvelee päättäjiä tarjoamalla päätöksenteon tueksi uutta tietoa ja näkökulmia. Toimeen ryhtyminen ja toteutus on usein kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

Osallistujat kertoivat omassa lobbaustyössään kehityskohteiksi keinovalikoiman monipuolistamisen ja vaikuttavuuden vahvistamisen. Useampi osallistuja myös korosti haluaan ymmärtää paremmin päätöksentekoprosesseja eli missä vaiheessa kannattaisi viestiä mitäkin asiaa ja kenelle.

Lobbarikoulussa painotettiin, että on hyvä tietää tehokkaimmat tavat vaikuttaa, jotta resurssit kohdistuvat oikeaan paikkaan ja oikeisiin asioihin. Tätä korostivat myös Lobbarikoulun monipuoliset vieraspuhujat kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja Antti Lindtman sekä LVM:n tieto-osaston osastopäällikkö Laura Eiro. Päättäjät painottivat asiantuntijuuden merkitystä: kun on faktat kunnossa, eikä yritä maalata mustaa valkoiseksi, tarjoaa hyödyllistä tietoa päätöksenteon tueksi.


Koulutus antoi konkreettista hyötyä ja jatkoajatuksia

Iltapäivällä jutellessani osallistujien kanssa tuntui vahvasti siltä, että Lobbarikoulu onnistui vastaamaan osallistujien odotuksiin erinomaisesti. Moni kertoi saaneensa käytännön vinkkejä ja jatkoajatuksia omaan työhön.

"Mielenkiintoinen koulutus tarjosi monipuolisia näkökulmia eri puolelta edunvalvojakenttää. Mukaan oli saatu mahtavia asiantuntijoita ja puheenvuoroista sekä ryhmätöistä sai hyviä jatkoajatuksia omaan työhön”.

"Molemmat päivät tarjosivat paljon kiinnostavaa asiaa. Vaikka edunvalvontatyötä on tehnyt jo pitkään ja asiat olivat tuttuja, toi hyvin jäsennelty koulutus paljon sellaista, mitä voi viedä omaan työhön hyötykäyttöön"

Uraauurtavaa ja välineitä antavaa lobbarikoulutusta. Ei kierrellä eikä kaarrella, vaan ollaan itse asiassa kiinni. Oli suorastaan kunnia olla mukana ihan ekassa Lobbarikoulussa! Suosittelen.”

Vaikka itse en mielestäni tee lobbausta, paljasti Lobbarikoulu luuloni vääräksi. Siinä missä media on keskeinen kanava asiakkailleni heidän liiketoimintansa ja maineen rakentamisessa sille kuuluisalle suurelle yleisölle, toimii media yhtälailla oleellisena vaikuttamisen kanavana tavoitteiden ja luottamuksen rakentamisessa päättäjille. Mediaviestintä ja lobbaus kulkevatkin käsikkäin – ja se on hyvä ottaa huomioon myös omaa vaikuttamisstrategiaa rakentaessa.

Ja jos jollain lukijalla on vielä pölyyntyneitä käsityksiä lobbauksesta, voi omaa ajattelua tulla tuulettamaan Lobbarikouluun. Toisena päivänä puhuttiin myös lobbauksen sääntelystä ja yksityiskohtia valmisteilla olevasta avoimuusrekisteristä avasi tarkemmin Edunvalvontafoorumin Tuomo Yli-Huttula.

Eräs osallistuja tiivisti Lobbarikoulu-kokemuksen näin: ”Silmiä avaavat kaksi päivää: sain paljon apuja siihen mitä voisi ja mitä jopa pitäisi tehdä”. Taas todettiin, ettei kouluttautuminen todellakaan mene hukkaan ja omaa osaamistaan voi syventää niin lobbausta hieman sivusta tekevä viestintäkonsultti kuin vaikuttamista pitkään tehnyt piin kova ammattilainenkin.

Laura Seppälä
Account Supervisor

Kirjoittaja on Pohjoisranta BCW:n viestintäkonsultti, joka kävi tuulettamassa ajatuksiaan ja tietämystään vaikuttajaviestinnästä Lobbarikoulussa.