HomeFinlandInsightsEduskuntavaalit ratkaistaan vaalipiireittäin – Pohjoisranta BCW:n ennuste perkaa vaalien suurimmat voittajat ja häviäjät
Facebook iconLinkedIn iconTwitter icon

Eduskuntavaalit ratkaistaan vaalipiireittäin – Pohjoisranta BCW:n ennuste perkaa vaalien suurimmat voittajat ja häviäjätMarch 22, 2023

Voiko Li Andersson viedä puheenjohtajien kilpajuoksun Varsinais-Suomessa, entä putoaako 28 vuoden uran kansanedustajana tehnyt Päivi Räsänen eduskunnasta? Tässä blogissa käydään läpi mielenkiintoisimmat vaalipiirit, joissa ehdokasasettelu piirtää suuntaviivoja vaalipiirin paikkamäärän jakautumiselle.

Tulevissa eduskuntavaaleissa käydään todellisuudessa 13 eri vaalia, jokaisessa vaalipiirissä omansa. Puolueiden yleiskannatus on vahva indikaattori vaalien odotetusta suunnasta. Suomessa suhteellisen vaalitavan myötä kuitenkin äänestetään ehdokasta, eikä listavaalien tavoin puoluetta. Ehdokkaan äänestäminen lisää sattumanvaraisuutta ja korostaa puolueiden onnistumista ehdokasasettelussaan. Vaalipiireissä käydäänkin siis mielenkiintoista kamppailua ja lopulta ratkaistaan, todennäköisesti tiukoin marginaalein, eduskuntavaalien voittajat ja häviäjät.

Teimme syväsukelluksen vaalipiireihin ja puolueiden ehdokasasetteluun, jonka pohjalta olemme tehneet oman ennusteemme eduskuntavaalituloksesta. Ennusteemme pohjaa viime kuukausien yleiskannatuksen keskiarvoon, joka on suhteutettu vaalipiirikohtaisesti. Tämän avulla on saatu vaalipiirikohtainen laskennallinen paikkajakauma puolueiden kesken. Laskennan pohjalta saatua tulosta on täydennetty ehdokaskohtaisella aineistolla, jossa on mukana esimerkiksi dataa ehdokkaan edellisistä vaalituloksista, käyttäytymisestä sosiaalisessa mediassa sekä kampanjan laajuudesta. Kokonaisarviointi muodostaa näkemyksemme paikkajakauman todennäköisestä muodostumiselta.

Perussuomalaiset ovat nosteessa Savo-Karjalassa, Keskusta ahdingossa Pirkanmaalla

Savo-Karjalassa Keskusta saa tehdä tosissaan töitä säilyttääkseen neljä kansanedustajan paikkaa vahvojen kansanedustajien Anu Vehviläisen ja Hannakaisa Heikkisen luopuessa eduskuntaurastaan. Keskustan listan vahvuus suhteessa muiden puolueiden ehdokasasetteluun näyttää kuitenkin kääntyvän Keskustan eduksi. Perussuomalaisten alueellinen kannatus on nosteessa, mutta selkeiden haastajien puuttuessa istuvat kansanedustajat uusinevat paikkansa. Samoin Vihreiden ministeri Krista Mikkonen ja Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah uusivat valtakirjansa tuntuvilla äänimäärillä. SDP:ssa Merja Mäkisalo-Ropposelta vapautuvassa paikassa on vahvimmin kiinni Teollisuusliiton toimitsija Timo Suhonen.

Net & Works
Pohjoisranta BCW:n vaaliennuste julkaistiin kokonaisuudessaan 2. maaliskuuta järjestetyssä Net&Work: Suuri vaali-ilta -tapahtumassa. Kuva Juuso Koskinen.


Pirkanmaan vaalipiiriin tulee yksi kansanedustajan paikka lisää. Sanna Marin johtaa SDP:n vaalipiirin voittoon ja puolueen kuudes paikka näyttää todennäköiseltä. Istuvien kansanedustajien lisäksi entinen Tampereen pormestari Lauri Lyly on todennäköinen läpimenijä. Lisäpaikasta kilpailevat apulaispormestari Johanna Lounaskorpi, kangasalalainen Hanna Laine ja mahdollinen yllättäjä Ville Merinen. Kokoomus saa tehdä kovasti töitä, mikäli se mielii nostaa paikkamääräänsä. Perussuomalaisilla kovina haastajina ovat nuoret ehdokkaat Miko Bergbom ja Joakim Vigelius, joista molemmilla on mahdollisuus läpimenokampanjaan. Keskusta on myös Pirkanmaalla ahdingossa, ja näyttää tiputtavan paikkamääränsä yhteen kansanedustajaan.

28 vuoden eduskuntaveteraani Päivi Räsänen on vaarassa karsiutua

Hämeessä Perussuomalaiset ja Kokoomus kisaavat siitä, kuka saa vaalipiiristä neljännen paikan puolueelleen. Kokoomuksessa vahvana uutena kansanedustajaehdokkaana nähdään lahtelainen Milla Bruneau, Perussuomalaisissa taas poliisiehdokas Mira Nieminen. Sen sijaan KD:n entinen puheenjohtaja Päivi Räsänen voi jäädä eduskunnan ulkopuolelle, mikäli puolue ei onnistu keräämään vaadittavaa äänimäärää kasaan. SDP pysynee lopulta neljällä paikallaan ja kokonaisäänimäärällään vaalipiirin suurimpana puolueena.

Vaasan vaalipiirissä Keskusta ja RKP hallitsevat vahvoilla listoillaan. Keskustan neljästä kansanedustajasta kolme on toiminut tai toimii edelleen ministerinä nykyisessä hallituksessa. Pasi Kivisaari jäi ilman ministerin salkkua, vaikka hän oli äänimäärällä mitattuna listan ykkönen viime vaaleissa. Näyttää siis siltä, että Keskustan kansanedustajat ja RKP puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin johdolla pitävät kansanedustajamääränsä ennallaan. Vaalipiirin kiinnostavin kilpailu käydään Kokoomuksen kahdesta paikasta. Paula Risikko uusii oman paikkansa, mutta Janne Sankelon kanssa tiukan kilpailun käy vaasalainen yrittäjä Tommi Mäki.

Satakunnassa käydään kova kamppailu kahdeksannesta kansanedustajan valtakirjasta, joka näyttäisi kallistuvan Perussuomalaisten voitoksi. Kotimaan politiikkaan palaava Laura Huhtasaari ja istuvat kansanedustajat Jari Koskela ja Petri Huru varmistavat listalle kolme paikkaa. SDP:n viime vaalien ääniharavan Kristiina Salosen jättämää aukkoa on vaikea paikata, jonka takia demareiden lienee tyytyminen kahteen kansanedustajan paikkaan. Kokoomuksen kilpailu toisesta paikasta kuihtui kasaan porilaisen Sampsa Katajan luopuessa ehdokkuudesta, istuva kansanedustaja Matias Marttinen sen sijaan jatkanee uudelle nelivuotiskaudelle.

Elina Kestilä-Kekkonen
Vaali-illan asiantuntijana toimi Tampereen yliopiston professori Elina Kestilä-Kekkonen. Kuva: Juuso Koskinen


Puheenjohtajien Länsi-Suomen mittelössä Andersson vie pisimmän korren

Varsinais-Suomessa käydään kovaa taistoa puolueiden puheenjohtajien kesken. Kokoomus tavoittelee viidettä paikkaansa Petteri Orpon johdolla, joka kisaa toistamiseen pääministeriydestä. Vasemmistoliiton Li Andersson korjaa kuitenkin pj-potin. Puolueen toisesta kansanedustajapaikasta kilpaillaan istuvan kansanedustajan Johannes Yrttiahon ja entisen jalkapalloilija Timo Furuholmin välillä. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon on tyytyminen puheenjohtajien keskinäisen kilpailun kolmanteen sijaan, ja samalla puolueen vaalipiirin ainoaksi jäävään kansanedustajan paikkaan.

Helsingissä Kokoomus tavoittelee seitsemännettä paikkaa. Istuvien kansanedustajien lisäksi listalla kiinnostavina niminä ovat mm. Metan EU-asioiden yhteiskuntasuhdejohtaja Aura Salla, kenraali (evp) Jarmo Lindberg sekä apulaispormestari Daniel Sazonov. Vihreiden alueellinen kannatus Helsingissä on ottanut kovaa osumaa, mutta onnistuneella ehdokasasettelulla Vihreillä on silti mahdollisuus ottaa jonkinnäköinen torjuntavoitto. SDP haastaa apulaispormestari Nasima Razmyarin ja istuvien kansanedustajien voimin Vihreitä ja Kokoomusta viimeisten paikkojen jakautumisessa. Keskusta sen sijaan kisaa tosissaan vaalipiirin yhden paikan palauttamisesta, joka näyttää toiveikkaalta KD:n ja Korjausliikkeen vaaliliiton turvin. Vaaliliiton vahvimpia ehdokkaita ovat keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä, eduskuntaryhmän pääsihteeri Terhi Peltokorpi sekä KD:n valtuutettu Mika Ebeling.

Uusimaa on ratkaisevassa asemassa

Vaalien ratkaisua haetaan Uudenmaan supervaalipiiristä, jossa valittavien kansanedustajien määrä on noussut 37:ään. Kokoomus tavoittelee jopa kahta lisäpaikkaa vahvalla ehdokaslistallaan. Sitä haastamassa ovat niin ikään kovilla listoillaan tuttu kaksikko SDP ja Perussuomalaiset, jonka puheenjohtaja Riikka Purra noussee vaalipiirin ääniharavien joukkoon. Vihreille yhden kansanedustajapaikan menetys näyttää todennäköiselle kansanedustaja Pirkka-Pekka Peteliuksen jättäessä eduskunnan. LiikeNyt saa tehdä tosissaan töitä säilyttääkseen oman paikkansa eduskunnassa. Niin ikään KD yrittää turvata ainoan paikkansa, mutta sen menetys näyttää tässä vaiheessa melko todennäköiseltä.

Ennusteiden hienous ja vaikeus perustuu lopulta kuitenkin aina alussa mainittuun äänestämisen sattumanvaraisuuteen. Näyttää todennäköiseltä, että vaihtuvuus eduskunnassa tulee olemaan pientä eikä jättiyllättäjien paikkoja ole juuri jaossa. Sen sijaan kolme suurinta, Kokoomus, SDP ja Perussuomalaiset käyvät 12 kovaa kamppailua vaalipiirien jokaisesta irrotettavissa olevasta paikasta (Ahvenanmaa ei ole tässä kisassa vaa’ankieliasemassa). Kuten sanonta kuuluu, jokaisella annetulla äänellä on merkitystä. Ja näissä vaaleissa jokaisessa äänessä piilee se yllätyksen voima, joka ratkaisee pääministeripuolueen kohtalon.

Enni Ikonen
Kirjoittaja on
Public Affairs-tiimimme viestintäkonsultti, joka vaalityön ohessa viettää vapaa-aikaansa Kansallisen Liigan otteluiden parissa.